Als organisatie is het mogelijk om meerdere ehealth certificaten te bezitten. Al deze certificaten worden gekenmerkt door een applicationID waarvan de naam van het applicationID vervat zit in de naam van het .p12 bestand. 

Als een verzender een bericht naar jouw organisatie wil sturen zal deze moeten beslissen welke van jullie ehealthcertificaten de berichten mogen decrypteren. Het is dus belangrijk dat verzender en ontvanger op elkaar zijn afgesteld. Anders kan de ontvanger de berichten niet decrypteren.

Het is echter onmogelijk (en onwenselijk) voor verzenders om dit soort informatie van al zijn ontvangers bij te houden. Daarom heeft ehealthbox een conventie in het leven geroepen: De ehealthbox van een organisatie moet uitgelezen worden met het certificaat dat een lege applicationID heeft.

Om die reden raden wij al onze klanten aan om het certificaat met een lege applicationID zo snel mogelijk in te laden in de UM of Hector.

Slechts in uitzonderlijke gevallen kan het nuttig zijn om met andere applicationIDs te werken.

De UM werkt ook als middleware in berichtenstromen die via ehealth codage gaan (bv healthdata, palio project,...). Hiervoor is er bij ehealth codage op voorhand een configuratie geplaatst die bijhoudt hoe ze de berichten zullen encrypteren. Ook hier zullen zij default van de lege applicationID uitgaan. 

 

Vaak gestelde vragen:

Ik had inderdaad een verkeerd certificaat ingesteld, ontbreek ik nu berichten?

Niet per se, als je maar 1 certificaat had, kan er niets misgegaan zijn. Bovendien zullen UM en Hectors de berichten (tenzij expliciet anders ingesteld) zodanig encrypteren dat elk certificaat van een ontvanger ze kan decrypteren. De enige berichten die kunnen ontbreken zijn geëncrypteerde berichten op basis van één van de andere certificaten.

Hoe weet ik of mijn organisatie meerdere certificaten heeft?

Dit is enkel te achterhalen via de eHealth ETK Service en is een zeer technische operatie.

  • Ofwel bent u een ontwikkelaar en kan u op basis van de ehealth identifier (bv rizivnummer of kbo-nummer) de ehealth ETK service bevragen met een eenvoudige web service client.
  • Ofwel bent u een klant van HealthConnect en dan kan u dit terugvinden via www.healthpages.be

Hoe vraag ik een certificaat aan, of vernieuw ik een bestaand certificaat?

Alle info over ehealth certificaten kan u vinden op deze link: https://www.ehealth.fgov.be/nl/support/basisdiensten/ehealth-certificaten